Trainingsroutes

Met een sportieve fiets in de stad schiet niet op. Daarom beschrijf ik hier een aantal routes waar je je lekker uit kunt leven. Als je dit een leuk initiatief vindt, maak dan zelf aub ook een pagina zodat mensen uit heel de wereld de leuke rondes kunnen opzoeken.

Met mijn Trek wil ik NIET over zandpaden. Je zal hier dus alleen goede verharde wegen tegenkomen. Een kasseienstrook staat voor mij gelijk aan een bospad. Asfalt of beton is waar ik op rij. Voor minder doe ik het niet. Daar zou de fiets ook niet goed tegen kunnen denk ik want de wanden zijn zo dun als bierblikjes.

Diverse routes via Google Maps

Hieronder staan een stel rondes van minimaal 30 km lengte. Ik omschrijf ze niet want het zijn Google Maps images dus je kan gewoon inzoomen en in het linker tab staat de route beschrijving sowieso.

Mijn jachtgebied


Dit is Midden Brabant met daarin schematisch mijn meest gereden trajecten. De belangrijkste rondjes hebben hun eigen topic. Klik op de plaatjes voor een Google Maps beschrijving van de route. Het rondje eindhovenseweg is te simpel om er een Google Maps plaatje van te maken.

Mijn favoriete ronde


Rondje Eindhovenseweg


Dit circuit is een B weg die langs de A58 loopt. Er is vrijwel geen verkeer. Af en toe een fietser op leeftijd die de weg nog kent uit zijn jeugd. Het is een snel circuit. Als je rechtsom rijdt, voeg je vloeiend in op de doorgaande weg en hoef je niet uitgebreid om te kijken of veel snelheid te minderen.

Het circuit is ca 4,5 km lang en volledig geasfalteerd (met op vier plaatsen een boomwortel die het asfalt omhoog drukt). De toerit langs het kanaal is vanaf de voormalige "Waterzuivering Oost" ook volledig asfalt en een snel stukje. Dertig gemiddeld is daar makkelijk te halen.

Rondje Beers


De lange ronde. Gerekend vanaf Moergestel loopt ie via Spoordonk, Oirschot, Oostelbeers, Middelbeers, Diessen, Biest Houtakker terug naar huis of naar Moergestel. Enkele highlights:

Traject Details
Moergestel Spoordonk Bij de brug over de Reusel begint een mooie asfaltweg. Vanaf cafe Het Draaiboompje komt een twee richting betonnen fietspad waar hoge snelheden bereikt kunnen worden. Niet tussen 4 en 5 's middags rijden want dan hebben scholieren het pad geclaimed.
Spoordonk Oirschot In Spoordonk volg je het fietspad (opletten, het is door een automobilist ontworpen) tot je rechts een cafetaria ziet. Daarna is het nog ca 100 meter tot je rechts een lage witte boerderij ziet. Hier ga je rechtsaf (direct na de witte boerderij) richting 'de Heilige Eik' via het Lieveld. Na ca 300 meter staat links een rijtje boompjes. Pal na deze bomen en voor de boerderij, linksaf, de Mousten op (als je ineens een viaduct aan het beklimmen bent, ben je te ver doorgereden!). Op de T kruising rechtsaf en de weg rechts aanhoudend blijven volgen tot de A58 in zicht komt. Die volgen tot het viaduct.
Oirschot Middelbeers Onder het viaduct in de A58 door, daarna meteen over de brug heen en rechtdoor gaan. Tweede weg rechts (Beerse weg, grote brede weg, alleen voor fietsers niet doodlopend). Daarna rechts aanhouden; het betonnen fietspad volgen.

Zeer glad en strak fietspad. Gewoon rechtdoor blijven gaan. In Oostelbeers rechts aanhouden, richting Middelbeers

Middelbeers Diessen In Middelbeers op de rotonde tweede afslag rechts (=rechtdoor) volgen. Hierna volgt een snel strak stuk beton. Als je in de verte de grote bomen (en de kerktoren) ziet moet je weer een beetje afremmen. :o)
Diessen Biest In Diessen rechtdoor blijven rijden tot je het viaduct van Hilvarenbeek ziet. Vlak voor het viaduct het FIETSPAD pakken dat tussen oprit van de snelweg en het riviertje in ligt. Rechts aanhouden (twee keer) en je komt via een schitterend snel fietspad in Biest Houtakker aan.
Biest Tilburg In Biest Houtakker het rode deel van de weg blijven volgen tot het kanaal. Over het kanaal kan je linksaf over een jaagpad terug naar Tilburg. Het fietspad is niet breed en er rijden veel snelle EN langzame fietsers. Je rijdt langs de 2 km lange wedstrijdbaan van de Tilburgse roeivereniging.
Biest Moergestel Als je bij de brug over het kanaal rechtdoor gaat moet je links het brede en gladde fietspad op. Je kan nu gewoon de weg blijven volgen en op de T kruising linksaf om in Moergestel uit te komen.

Rondje Guus


Dit is het circuit Rondje van Guus Moonen dat is bedacht door Guus Moonen voor zijn geslaagde recordpoging (10000 km in drie weken nonstop). De ronde is dik 16 km lang en Guus is meer dan 600 keer rond geweest. Vaak in rotweer. Maar toch: dit is een mooi stukje Braband dat niet makkelijk verveelt. Ik noem:

Traject Details
Moergestel uit Het stuk vanaf het draaiboompje is lekker vlak en snel.
Naar de snelweg Derde afslag rechts: Vossenhoorn. Op de T kruising links en meteen weer rechts. Mooie asfaltweg die leidt naar het viaduct over de A58. Dat viaduct zie je aan de linkerkant opdoemen (weg loopt omhoog).
Naar het kanaal Over de A58 eerste weg rechts (anders kom je op een onverharde weg) en eerste weg links. Op de T kruising links en daarna rechts aanhouden tot het kanaal. Je ziet het vanzelf want alle afslagen (behalve de eerste keer dat je Heirbaan ziet) zijn zandwegen.
Naar Moergestel Bij het kanaal rechtsaf. Op de T kruising rechts en alsmaar de brede weg volgen. Dit is een ZEER snel stuk! Als je niet teveel wind tegen hebt haal je hier makkelijk kruissnelheden van boven de 30. Je rijdt door tot het viaduct van de A58. Als je beneden komt, rechtsaf en daarna de weg volgen. Je komt nu vanzelf weer uit bij de kerk.

Je eindigt deze ronde waar je begonnen bent: bij de kerk van St Jan in Moergestel. Voel je je goed, dan rij je de ronde nog een keer. Iedere ronde is dik 16 km. Het leuke van deze ronde is: de boeren en buitenlui die er wonen en met hun trekkers rondrijden, zijn gewend aan snelle fietsers en houden er veel rekening mee. Toch is het raadzaam om er vanuit te gaan dat ze je niet gezien hebben.

Rondje Loon op Zand

Dit is een interessante route voor iedereen die ten noorden van het Wilhelminakanaal woont. Je zit er snel op en de wegen zijn zodanig dat je er behoorlijke snelheden kunt halen. Het is wel een stratencircuit natuurlijk dus alle verkeersregels gelden er zoals altijd. Het is een rondje van ca 32 km.

Er zitten twee stukjes in de kaart die google maps niet kent. Het eerste is rond de stort in Tilburg. Daar mag je niet zoals Google dat opgeeft want dan fiets je over een autoweg. En de tweede is bij Bos en Duin waar Google je over het fietspad stuurt maar daar rijdt veelal langzaam verkeer dus racefietsers horen daar niet thuis. Je rijdt gewoon over de B weg langs de camping.

Traject Details
Tilburg uit Zorg dat je op de Stokhasseltweg zit en ga richting Loon op Zand. Bij de verkeerslichten van de Noordoost tangent ga je LINKSAF, dus niet rechtdoor. Je volgt het fietspad langs twee verkeerslichten. Op de T kruising ga je rechtsaf (en niet linksaf zoals op de Google map). Op de volgende T kruising sla je links af en daarna rechtsaf. Je zit nu op een brede weg rond de Spinder stortplaats. Volg deze weg tot het Blauwe Meer. Daar buig je linksaf, zodat het Blauwe meer aan je rechterkant blijft. Volg deze weg tot de T kruising.
Naar Loon op Zand Op de T kruising rechtsaf. Blijf even op de rijweg (ca 50 meter) en schiet dan met een slinger het fietspad op aan de linkerkant van de weg. Fietspad volgen, onder viaduct door en door de 30 km zone heen. Bij de kruising opletten want er zit veel efteling verkeer op die weg. Invoegen en de weg volgen naar de Loonse Hoek.
Naar de duinen Alsmaar rechtdoor blijven rijden tot de T kruising. Je ziet daar een pompstation. Via de inrit daarvan rij je het fietspad op. Nu de eerste weg rechts pakken. Je rijdt langs een camping. Gewoon op de weg blijven. Het fietspad aldaar zit vol met bejaarden. Bij de Rustende Jager rechtdoor oversteken.
Naar Assizië Weg volgen tot je over een riviertje bent gereden. Na ca 200 meter kom je op een viersprong. Daar ga je linksaf en meteen rechtsaf. Rij vooral NIET over het fietspad daar.
Volg de weg rechtdoor. Je kruist een spoorlijn en dan na ca 100 meter is er een T kruising. Daar ga je rechtsaf. De weg blijven volgen. Op gegeven moment zie je rechts Assizië (een gesticht) en links een zandafgraving.
Naar Udenhout Rechts aanhouden nu tot je een overweg ziet. VOOR de overweg linksaf en almaar rechtdoor rijden. Je komt langs een betonfabriek en een metaalfabriek (Bersellaar). Daarna zie je rechts een overweg. VOOR de overweg linksaf het industrieterrein op. Doorrijden tot de provinciale weg en oversteken naar de ventweg. Daar linksaf en naar het plein met de ronde obelisk rijden. Vervolgens eerste weg rechts.
Naar Tilburg Deze weg gewoon blijven volgen. Op het eind buigt ie haakd naar rechts. Je komt bij een bolle overweg en na de overweg ga je linksaf. Bij de asfaltweg linksaf (op de rijbaan blijven en na ca 200 meter op het fietspad kruipen). Bij het metershoge kruisbeeld rechtsaf. Op de driesprong linksaf (Heuvelstraat). Op de T kruising weer linksaf. Daarna eerste straat rechtsaf. Vanaf nu zit je op een voorrangsweg (reken er NIET op!) die na ca 1 km overgaat in een fietsroute die recht naar Tilburg leidt. Pas wel op: dit is een sluiprroute voor allerhande hill billies die er een liter brandstof mee uitsparen.

Rondje Schijndel


75 km over fijne weg.

Pagina gemaakt op 1 juni 2008,